2021-04-22 08:22:07• hírek • Bede Emőke

Ingatlanpiaci kitekintő: ezek a legdrágább ingatlanok jelenleg Szatmárnémetiben

Szatmári látkép. Fotó: Habarics Zsolt
Szatmári látkép. Fotó: Habarics Zsolt

Ha mostanában valaki ingatlanvásárlásban gondolkodik, az első lépés többnyire, hogy megnyitja a legnépszerűbb, kifejezetten apróhirdetésekkel foglalkozó honlapokat, majd ott saját preferenciái és büdzséje alapján szemügyre veszi, milyen felhozatalból válogathat. Nos, nemrégiben mi is belevetettük magunkat az ingatlanhirdetések tengerébe, és megnéztük, milyen ingatlanokat vehet meg az Szatmárnémetiben, akinek bankszámláján akár több százezer euró is elköltésre vár.

Irodák, üzlethelyiségek, ipari ingatlanok


Magasan a legdrágább ingatlannak számít e kategóriában a Golescu-híd lábánál található Satu Mare Shopping Plaza épülete, melyben az üzletek mellett edzőtermek, medencék, kávézók is helyet kaptak. A 12 500 négyzetméteres épület kereskedelmi részén elhelyezkedő boltok egy korábbi hirdetés szerint mintegy 70 ezer eurónyi bérleti díjat fizetnek be havonta, illetve jön még a csomagban egy bővítési engedély is, mellyel egy újabb, 25 ezer négyzetméteres épületet húzhat fel az új tulajdonos. Az új hirdetés ettől sokkal szűkszavúbb, mindösszesen a mozgólépcsők, a liftek, a hűtő- és fűtőrendszer, illetve a földalatti parkoló leglétét emelik ki, további információk pedig csak telefonon kérhetők. S noha a tavalyi évben leengedték 9 millió euróra az ingatlan vételárát, idén ez ismét visszakúszott az eredeti, 12,5 millió eurós összegre.


A Shopping Plaza épülete.


A toplista második helyére az egykori Textila Ardeleana csarnokokból, műhelyekből, irodákból és raktárakból álló létesítménye került, mely több mint 46 ezer négyzetméternyi beépített területet jelent. Az árverés révén piacra került ingatlan kikiáltási ára 4.037.110 euró, s ezzel épp csak beelőzte a 4 millió euróért meghirdetett Dana Komplexumot, mely az első helyen álló plázához hasonlóan már több éve szerepel az ingatlanpiacon. A hirdetés ebben az esetben is igencsak visszafogott, de legalább lényegre törő: a 17-es lakónegyedben található, teherlifttel és parkolóval is rendelkező épületből 200-tól 4.800 négyzetméterig bármekkora szeletet meg lehet vásárolni.


Az egykori Textila Ardeleana


Dana komplexum a 17-es lakónegyedben


A kategória ekkora nagyságrendű tételei ezzel el is fogytak, a top 3 után már az 1 millió euró alatti árszegmens következik. Számos belvárosi irodaház, kicsit távolabb a központtól pedig raktárak és csarnokok várnak új tulajdonosra, de 435 ezer euróért akár egy luxus szórakozóhelyet is vehetünk a Batizi úton – igaz, a pandémia idején ez talán nem egy bombabiztos üzlet. A lista alsó szegmensében 99 ezer euróért egy orvosi rendelő és 70 ezerért egy szépségszalon is elérhető.


Álomotthonok több százezer euróért


Amennyiben nem üzlethelyiségre, hanem lakásra van szükségünk, akkor is bőséges választék áll rendelkezésünkre, képzeletünknek csak a pénztárcánk szabhat határt. A jelenleg meghirdetett legdrágább lakásért nem kevesebb mint 147 ezer eurót kér tulajdonosa, de vigasztaljon a tudat, hogy az ár alkudható. Hogy mit kapunk ezért a jelentős összegért? Nos, egy 160 négyzetméteres, kétszintes, központi lakást, melyhez egy 50 négyzetméteres fedett terasz és mesés panoráma is tartozik. A hirdetés szerint a lakást riasztórendszer és biztonsági kamerák védik, van légkondi, saját hőközpont és kaputelefon is, de ha esetleg még így is hiányérzetünk lenne, akkor jó tudni, hogy még a konyhabútort is megtarthatja a vásárló. Amennyiben ez az ajánlat nem ragadja meg fantáziánk, van még két-három impozáns lakás a központban, melyek új tulajdonost keresnek, de a jó helyet és a tágas tereket bizony alaposan meg kell fizetni, ezen lakások ára ugyanis stabilan 100-120 ezer euró körül mozog. Ilyen tekintetben nem meglepő, hogy az ingatlanokat nem csak kulcsrakész, de többnyire bútorozott állapotban kínálják az ingatlanközvetítői irodák és/ tulajdonosaik.


Lakás helyett inkább házra vágyna? Az általunk felkeresett apróhirdetési oldalon jelen pillanatban 310 ilyen jellegű ingatlan között válogathat. A legdrágább, ami jelenleg új tulajdonosra vár, az egy közel 889 ezer eurós épület az Árpád (V. Lucaciu) utcáról. Ettől sokkal több nem derül ki a hirdetésből, csupán telefonon lehetne újabb információkat megtudni. A képek alapján azonban az egyből kitűnik, hogy az épület alapos felújításra szorul, viszont az ingatlan valóban hatalmas, és nem mellesleg egy tágas, fű borította udvarral is rendelkezik. Az árat elnézve kétségtelen, hogy az elsődleges célközönség nem az átlagemberek szférája, sokkal inkább valamilyen irodaként vagy magánklinikaként lehetne elképzelni ezt az ódon házat.


Közel 890 ezer eurót kérnek ezért a házért.


A második legdrágább, ház helyett sokkal inkább villának mondható ingatlan, mely eladásra vár, egy 385 négyzetméteres épület, melyért nem kevesebb mint 699 ezer eurót kérnek. A hirdetés az előzőnél jóval hívogatóbb: kifinomult ízléssel és fantáziával megalkotott épület, melyet barokk stílusú ornamentika díszít. Ha ennyiért mégis sokallanánk a közel 700 ezer eurós árat, hozzátennénk azt is, hogy az 5 fürdővel, 3 konyhával, 8 szobával és dupla garázzsal is rendelkező villát az ajánlat szerint bebútorozva veheti át az új tulajdonos.


E két ingatlannal persze nem merülnek ki a legtöbbeknek elérhetetlen áron kínált házak, jelen pillanatban is több mint 30 ingatlant kínálnak 200 ezer euró feletti összegért Szatmár szerte. Ezek között központi helyen levők is vannak, de szép számban akadnak olyanok is, melyek az elmúlt években gombamód szaporodó lakóparkokban, csendes lakóövezetekben épültek.


A járvány ideje alatt az ingatlanpiac sem pörög teljes gázon


Az Országos Kataszteri Hivatal összesítése szerint 2021 első negyedévében nem kevesebb mint 161.774 ingatlant értékesítettek Romániában, mely mintegy 28.593-mal több mint az előző év első három hónapjában nyélbe ütött eladások száma. A kataszteri hivatal adatai megyei bontásban is elérhetők, így tudni lehet azt is, hogy a növekvő tendencia Szatmár megyében nem érhető tetten: míg 2020 első negyedévében 2.696 ingatlan cserélt gazdát, az idei év első három hónapjában valamivel kevesebb, 2.458 eladásra kínált ingatlanra csapott le egy-egy vevő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: